Skip to content Skip to footer

3+1 népszerű jógafajta

A jóga már több ezer éve ismert szemléletmód, amelynek követői és rendszeres gyakorlói törekednek a testi-lelki harmónia megtalálására és a valódi egészség kialakítására. Természetesen a jógának is többféle típusa létezik, attól függően, hogy az adott fajtánál mire helyeződik éppen a fókusz.

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy többféle jógatípus is létezik, ez valójában hatalmas előny. Hogy miért? Hiszen így több fajtát ki tudunk próbálni és nagyobb esély van rá, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább illő személyes kedvencünket. Vannak olyan irányzatok, amelyek dinamikus gyakorlatokra épülnek, míg más órákon inkább a nyújtáson és a relaxáción van a hangsúly. 

1. A relaxáló: Hatha jóga

Világszerte az egyik legismeretbb típus a hatha, amelyetet szoktak a jóga alapformájaként is emlegetni. Itt a fókuszban a légzés és meditáció áll, ez egészül ki egyszerűbb, könnyebb gyakorlatokkal. Ha kezdőként szeretnénk belevágni a jógába, a hatha azért is tökéletes választás, ugyanis segít megismerkedni a jóga alappozícióival és a különböző relaxációs technikákkal. 

2. Az intenzív: Astanga jóga

Az hathával összehasoníltva az astanga jóval intenzívebb és dinamikusabb jógatípus. Ebben az esetben a különböző gyakorlatok megszakítás nélkül követik egymást. Ez a fajta már gyakorlott jógázóknak ajánlott, akik ismerik a különböző ászanákat és tudják követni a feladatokat, valamint kellő állóképességgel is rendelkeznek. Nagyon jó stresszcsökkentő és izomerősítő hatása van. 

3. Az igazán forró: Bikram jóga

A bikram jóga a hagyományos típusokhoz képest egy speciálisabb változat. Különlegessége, hogy a gyakorlatokat körülbelül 37-40 fokos környezetben végzik. A forró levegő segít, hiszen a testünk rugalmasabb melegben, ezáltal a mozgás sokkal hatékonyabbá válik és a sérülés esélye is jelentős mértékben lecsökken. A bikram jógánál az ászanák kötött sorrendben követik egymást, és a fő cél, hogy a test egész izomzata kivegye a részét a munkából. Azoknak ajánlott, akik szeretnék az immunrendszerüket erősíteni, illetve fogyás során vagy méregtelenítés esetén is bátran alkalmazható.

+1 Tökéletes szinkronban: Vinyasa jóga

A hatha jógához hasonlóan ez is elsősorban az alapokkal foglalkozik. A vinyasa típusnál nagy hangsúlyt kap a légzés és a mozgás szinkronja.  A gyakorlatok könnyen megjegyezhető, kötött sorrendben folyamatosan követik egymást. Szintén jó választás akár kezdőknek is, illetve azok számára is ajánlott, akiknek izomépítés, rugalmasság növelés a célja.