Skip to content Skip to footer

Hogyan zajlik egy jógaóra?

A jóga egy összetett jelenség, amelynek célja a testi, szellemi, lelki egyensúly megteremtése. Egy kortalan tevékenységről van szó, amelyet természetesen bárki szabadon gyakorolhat. Az elején azonban mindenképpen érdemes egy képzett oktató segítségét kérni és az ő vezetésével elsajátítani az alapokat.

A jógaóra előnyei

A jóga során nagyon fontos a kitartás és a koncentráció. A gyakorlatok elvégzése sokkal könnyebb, ha egy profi oktató vezet minket végig az órán, így az ő közreműködésével tanulhatjuk meg az alapokat. Az első néhány alkalommal jó, ha elsajátítjuk a gyakorlatok helyes kivitelezését. Erre a legjobb megoldás, ha egy külső szemlélő (jelen esetben az oktató) kívülről figyel bennünket és szükség esetén korrigálja a tartásunkat. Ezenkívül az sem elhanyagolható szempont, hogy ha csoportos jógaórán veszünk részt, hasonló gondolkodású emberekkel is megismerkedhetünk és idővel egy közösség tagjává válunk.

Elcsendesedés, ráhangolódás

A jógaórák lazítással és ráhangolódással indulnak. Fontos, hogy valóban megérkezzünk az adott pillanatba, hiszen, ha fejben teljesen máshol járunk, nem leszünk képesek a valódi egyensúly kialakítására. Az egy helyben végzett, relaxáló gyakorlatok ugyanolyan lényeges részét képezik az órának, mint a fizikai aktivitást igénylő pózok. A lazítás során fontos megtalálni a számunkra legmegfelelőbb, legkényelmesebb pozíciót. Az elcsendesedés során közösen végzett légzőgyakorlatok hozzájárulnak a koncentráció növeléséhez, hogy a figyelmünket a megfelelő irányba tudjuk terelni, ezáltal az idegrendszer is fokozatosan megnyugszik.

Gyakorlatok

Az elején, mint minden mozgásformánál, nélkülözhetetlen a bemelegítés. Ez segít, hogy a testünk hozzászokjon az aktivitáshoz. A különböző jógapózok (ászana) lépésről lépésre épülnek fel, amelynek egyik célja, hogy közben gyakorolni tudjuk a fokozatosság elvét. Kezdőként sem kell megijedni, hiszen az egyszerűbb jógapózok könnyen tanulhatóak, amelyek aztán biztos alapot nyújtanak a későbbiekben is.

Meditáció

A jógaórák gyakori része a meditáció. A folyamat során megtanuljuk elengedi a fejünkben kavargó gondolatokat, függetlenné válni tőlük és ezzel visszavenni az irányítás a saját elménk felett. Ennek kulcsa a fókuszáltság. A figyelmünk irányulhat egy tárgyra (például gyertya lángja), mozgásra (ahogy légzés közben a mellkas fel és leereszkedik) vagy akár egy mantrára is.

A jógaóra végén, ha a résztvevők megfigyelik a saját belső állapotukat. Jellemzően kellemes fizikai fáradtságot, ugyanakkor energiát és szellemi, illetve lelki feltöltődést éreznek.

Fontos megjegyezni, hogy sokféle jógaóra létezik, amelyek időben, tartalomban és intenzivitásban is különbözhetnek egymástól. Erről bővebben egy következő bejegyzésben olvashatsz!