Skip to content Skip to footer

Jóga: mozgás, szemlélet, életmód

A jóga világszerte egyre népszerűbb mozgásforma. Azonban hiba azt feltételezni, hogy csupán a sport áll a középpontjában, ennél sokkal többről van szó. A jóga valójában egy összetett jelenség, amely magában foglalja a testi, szellemi és lelki egészség megteremtését.

A jóga a „judzs” szanszkrit szóból ered, amelynek számos jelentése van, többek között: egyesülni, elmerülni, csatlakozni, szemlélődni. Az elsődleges cél, hogy a jóga gyakorlása közben képesek legyünk a külső világot elcsendesíteni, ezzel megteremtve azt a közeget, ahol magunkra irányulhat a figyelünk.

A jóga tehát egyszerre követendő filozófia, koncentráció és meditáció állandó gyakorlása és erősítő testedzés. A segítségével képesek lehetünk az egyensúly megteremtésére és annak fenntartására.

Mozgás

A jógagyakorlatok fokozatosan fejtik ki a hatásukat, a fejlődés szempontjából éppen ezért fontos a rendszeresség. Kezdő tanulók esetén nem árt először a test megerősítése, hogy a merev izomzat fokozatosan lazulni tudjon és egyre rugalmasabbá váljon. A gyakorlatok során természetesen az izmok folyamatosan formálódnak és erősödnek, ezáltal növekszik az erőnlét is. Ezentúl a jóga növeli az állóképességet is és segít kiegyensúlyozni a vérkeringést.

Szemlélet

A jóga nemcsak a mozgásról szól. Akik aktívan gyakorolják, azok tudják, hogy ez sokkal inkább egy szemléletmód, amelyet az ember a mindennapok során követni tud. A cél, hogy megteremtsünk magunk körül a harmóniát, közelebb jussunk önmagunkhoz, feltárjuk a magunkban rejlő lehetőségeket és képesek legyünk a környezetünkkel összehangban élni.

Életmód

Jógázás során élettel telik meg a testünk, miközben megnyugszik az idegrendszerünk. A rohanó hétköznapok miatt felgyülemlett feszültség és szorongás fokozatosan oldódni kezd. A jógát rendszeresen gyakorlók nemcsak nyugatabbá, de sokkal nyitottabbá is válnak a világra. A mozgás közismert előnyein túl is számos pozitív hatás gyakorol a testre és a lélekre egyaránt. A különböző relaxációs és légzőgyakorlatok többek között hozzájárulnak a stressz oldásához, valamint türelemre és kitartásra ösztönöznek.

A jógát világszerte rengeget helyen oktatják. A több ezeréves tapasztalatok generációról generációra öröklődnek tovább, hogy mindenki számára elérhető legyen a lehetőség egy nyitottabb, nyugodtabb életmód kialakítására.